Snabba tips för att bli en bra rörmokare själv

Oavsett om man bor i en villa, ett radhus eller en lägenhet kommer man förr eller senare att stöta på ett rörmokarproblem – antingen akut eller något som kan vänta lite. Som tur är går många vanligt förekommande problem att enkelt lösa på egen hand. Så länge man har rätt verktyg och vet ungefär hur det fungerar kan man, överraskande många gånger, klara sig utan att behöva anlita en professionell rörmokare. Att anlita en rörmokare från https://xn--rrmokarengteborg-mwbj.se/ kan bli ganska dyrt, så det är åtminstone värt ett försök att vara sin egen.

Snabba tips

  1. Ha reservdelar redo. Oavsett hur noga man planerar, tycks det alltför ofta vara så att man saknar någon reservdel. Bespara dig en resa till affären och köp lite extra på en gång. Det du inte använder kan du möjligen återlämna, eller bara spara för framtiden.
  2. Använd bilder. Har du svårt att hitta delar till äldre system? Istället för att behöva beskriva dem i detalj kan du helt enkelt ta bilder på dem och visa för personalen i bygghandeln. Ett annat alternativ är att – om det går – helt sonika ta med sig reservdelarna i fråga.
  3. Montera nya kranar själv. Om du rengör en kran noga kommer dess livslängd att förlängas avsevärt. Förr eller senare kommer dock ett tillfälle när den inte längre fungerar som den ska. Det – eller att den helt enkelt inte är à jour med rådande trender. Det svåraste momentet i ett kranbyte är att ta bort den. Det finns dock mängder av bra guider och tips på nätet du kan följa för att kunna göra jobbet på egen hand – utan att betala en rörmokare för det.
  4. Skaffa en skonsam tång. De flesta tänger är, av naturliga skäl, hårda i sitt grepp. Många har dock upptäckt att när ett nytt duschmunstycke eller annan detalj ska monteras, att ytan repas och förstörs av en hård tång. Det finns särskilt anpassade tänger för dylika ändamål, med gummi som skyddar den produkt som monteras. Ett bra verktyg att ha i hemmet för den som planerar att bli sin egen rörmokare.
  5. Ta reda på var du stänger av vattnet. Att känna till var man stänger av vattnet är viktigt. Det kan till exempel handla om ett akut läckage, eller bara att du ska resa bort från villan under en längre period. Exakt var man stänger av vattnet varierar givetvis mellan olika hus. Vanligtvis går det att göra i närheten av mätaren.