Ska man välja en båtkärra på känsla?

Varje nybliven båtägare som saknar en båtkärra vet vad som står för dörren. Ofta är det roliga att lägga pengarna på själva båten, och det mindre roliga att lägga dem på kärran. Det första man bör fundera över är vilken slags båtkärra man behöver.

Båttrailer eller båtkärra?

En så kallad båtvagn och båttrailer, även kallad 80-trailer, behövs då man ska transportera större båtar som du kanske vunnit på e-sport spel online. Detta behövs då man åker långa sträckor på vägarna. Dessa kallas även båtkärra, men man kan även syfta på olika former av upptagningskärror, så det gäller att försäkra sig om att man menar samma kärra som säljaren. De enklaste båtkärrorna får bara köras i 30 km/h. En så kallad 80-trailer passar för längre sträckor men måste vara registrerad. Här används samma regler som för släpvagn. Man bör alltid kolla upp på Trafikverkets hemsida, vilka eventuella nya regler som gäller för att använda en kärra till sin nya båt.

Välj rätt storlek

Även om det kan vara lockande att ta den största båtkärran man har råd med, är det bra att tänka på att större inte alltid är bättre. De kostar inte bara mer pengar att köpa in, de kommer även att vara farligt tunga för bilen och din båtkärra, dra mer bensin och vara allmänt svårare att manövrera. Man bör alltså utgå ifrån storleken på sin båt, och införskaffa en båtkärra som är helt anpassad till den. Båtens alla dimensioner och vikt ska avgöra båtkärrans storlek.

rost på båtkärra

Sträckan man ska köra båten

Det kommer vara en stor skillnad om man ska köra båten långa sträckor, exempelvis på landsvägar, eller bara flytta den från tomten ned till vattnet. Det räcker alltså med en betydligt mindre båtkärra i det senare fallet. Oavsett vilket man väljer måste vikten vara i centrum när val av kärra görs, för att transporten ska vara säker.

Funktioner på båtkärran

En av de funktioner som man verkligen vill ha är en vinsch, tillsammans med rullar som håller fast båten under transporten. Dessa måste även vara så pass flexibla att det går att justera dem något medan man transporterar båten. Man bör då svänga av vägen och in på ett säkert ställe. Vissa rullar kräver skiftnyckel eller andra verktyg för justering.

Båtkärrans däck

Man missar lätt att båtkärran kräver ett par rediga däck. Det här är samma sak som vid alla släpvagnar. Lyckligtvis är det sällan man använder kärran på vintern, utan upptagning och sjösättning sker den snö- och isfria perioden på året. Men finns dubbdäck på bilen, ska kärran också ha detta. Trafikverkets hemsida upplyser om vilka däck och mönster som gäller för just släpvagnar och båtkärror.

Begagnade båtkärror

Man kan spara en del pengar genom att överväga att köpa en begagnad båtkärra. Då krävs dock en grundlig undersökning innan köpet. Här är det viktigt man kollar upp eventuell rost, och att all el fungerar. Vinschen och rullorna bör vara intakta och hjulen vara så pass fräscha att de håller minst ett par säsonger.